Adıyla sanıyla ‘Seferihisar Mandalinası’

Seferihisar Belediyesi’nin Seferihisar’da yetişen satsuma cinsi mandalinayı coğrafi işaretle tescil ettirmek üzere 2013 yılında yaptığı başvuru nihayet meyvelerini verecek. Coğrafi işaretleme sürecinin geçen yıl kesinleşmesinin ve bu yıl Temmuz ayında Tescil Belgesinin hazırlanıp Belediye’ye teslim edilmesinin ardından, mandalina bu sezon “Seferihisar Mandalinası” adıyla pazara çıkacak.


Tescil belgesinde Seferihisar Mandalinası şöyle tanımlanıyor:

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
“İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde mandalina tarımı 1953 yılında 600 adet Satsuma mandalinası dikilmesiyle başlamıştır. Seferihisar’da diğer yörelere nazaran kıyıdan uzaklaşıldığında yükselti hızla artmadığından mandalina yetiştiriciliğine yönelik daha geniş bir alan bulunur ve denize nispeten uzak bu alanlarda tuzluluk sorunu yaşanmaz. Topraktaki tuzluluk, mandalinada kaliteyi düşüren bir unsur olup, Seferihisar’daki mandalina bahçelerinde yaşanmaz. “Geğis” adı verilen ve denizden aldığı tuzlu nemi bahçelere taşıyan rüzgâr mandalina ağaçlarında tuz yanıklarına sebep olurken, denize uzak bahçeleri çoğunlukta olan Seferihisar ilçesinde bu sorun asgari düzeydedir.
Seferihisar Mandalinasının ayırt edici özellikleri; ince ve pürüzsüz kabuğa sahip olması, ince dilim zarı, Satsuma mandarinine özgü basıklığı göstermesi ile tat ve aromasıdır. Kuzeyi kapalı, güneyi açık, nem birikimi sağlayan söz konusu bölgede Satsuma mandalina türünün kabuğu daha ince olmakta ve meyve şekli yassılaşmaktadır. Diğer yörelerde yetişen mandalinalardan farklı olmak üzere Seferihisar Mandalinasının rengi ağaçtayken sararır. İklim ve toprak koşulları nedeniyle doğal rengi sarı olan ürüne sarartma uygulanmaması ayırt edici özelliğidir.
Seferihisar ilçesinde Satsuma türünün 3 farklı çeşidi yetişir. Bu çeşitlerden ekim ayı ortalarından itibaren hasadı başlayan Owari çeşidi en yaygın olanıdır. Diğer taraftan son 15 yıllık dönemde hasat açısından 2-3 hafta kadar daha erkenci çeşitler olduğu için Okitsu ve Clausellina çeşitlerinin dikimi yaygınlaşmıştır. Mandalina yetiştiriciliğinin Seferihisar yöresinde başarılı olmasının nedeni bu meyvenin kabuk renklenmesi için kısa süreli de olsa ihtiyaç duyduğu sıcaklık düşüşünün Seferihisar’da gerçekleşiyor olmasıdır. Sıcaklık düşüşü sağlanmadığı sürece, klorofilin beta karotene dönüşümü gerçekleşmez, meyve olgunlaşsa bile kabukta istenen renk oluşmaz. Satsuma türü mandalinanın olgunlaşma dönemi olan ekim ayında Seferihisar ilçesinde bahse konu sıcaklık düşüşü gerçekleşir.
Seferihisar Mandalinasının yerli mandalina ve klemantin çeşidine oranla daha tatlı, daha az ekşi, limon aromasının daha az olduğu yani bu çeşit ürünlerden ayrıştığı görülmektedir.”

“Seferihisar Mandalinası” etiketi taşıyan ürünler, Ege Üniversitesi’nden, İlçe tarım Müdürlüğü’nden ve Seferihisar Belediyesinden uzmanların oluşturduğu bir komisyon tarafından denetlenecek. Böylece başka bölgede yetişmiş ya da farklı cinsten mandalinanın “Seferihisar Mandalinası” olarak sunulması engellenecek.
Tüketici nerede ve nasıl üretildiği belli olan kaliteli bir ürünü güvenerek alma imkânına kavuşurken, üretici de markanın tanıtım ve reklam avantajlarından faydalanma, ürününe daha iyi bir karşılık alma şansı bulacak.
Seferihisar Belediyesi’nin 17 Kasım Pazar günü yirmincisini düzenleyeceği Mandalina Şenliği, bu yıl “Seferihisar Mandalinası” ile şenlenecek.

: