Bu sayıda biraz kendimden ve bisiklet maceramdan bahsedip devamında herkesi bisikletli ulaşıma davet eden güney İzmir ve çevresinde aktif birkaç güzel oluşumu tanıtmak istiyorum.
İzmir, Bornova doğumluyum ve spora 4 yaşımda jimnastik ile başladım, yıllar içinde farklı disiplinlerde gösteri ve yarışmalarda yer aldım. 2002 itibariyle Seferihisar’da ikamet etmeye başladım ve 2007 senesinden beri, iki tekerle gelen özgürlüğün yayılması ve bisikletli ulaşımın gelişmesi amacıyla motorlu araç veya bisiklet yollarında, kaldırımlarda ve deniz kenarında, dağ köyleri ve keçi patikalarında bisiklet sürerek, karşılaştığım herkese bir misyoner edasıyla bisikleti övdüm.
Ortaokul yıllarımda ailemin verdiği dolmuş parasıyla erik veya çağla badem alır, 4 kilometrelik okul-ev arasını bisikletimle gider gelirdim. Sağlık için spor o zamanlar hiç meşhur değildi, tuhaf bakarlardı bana. hâlâ da normal diyeni görmedim ya…
Otoyol tüneli yeni açılmış Sabuncubeli rampasının yanında Zeytin Tepesi vardı o zaman. Çocuk yıllarımın çoğunda, dilimin altında erik çekirdeği, Ege rüzgarı arkamda pedalladım. Kış aylarında bisiklet sürmeye başlamam ise kış soğuğuyla tanışmama yani Ankara’ya taşınmama denk gelir. ODTÜ’de sosyoloji eğitimi alırken bisiklet artık benim için yeni bir serüven olmuş ve değerli bisikletçi dostlar edindiğim uluslararası bir firmanın bisiklet atölyesinde çalışmaya başlamıştım. Öğrenciliğim boyunca oradan kazandığım parayla bisiklet tutkuma daha çok yatırım yapabildim.
2014 itibariyle Seferihisar’a tam anlamıyla yerleşip Karaburun – Selçuk hattı üzerinde çeşitli bisiklet rotalarının keşfi ve haritalandırma işleriyle meşgul oldum. Bugüne kadar tanıştığım değerli sporcu ve doğa tutkunu büyüklerim ve kardeşlerim ile 2018 Kasım itibariyle, TeosBike çatısı altında toplandık ve bisikletli ulaşım ile sürdürülebilir turizm bağlamında tutkumuzu herkes ile paylaşır olduk.
İki teker gönüllüleri
Yalnız değiliz çünkü Efes-Mimas yol üstü halihazırda bisikletçi topluluklarla bezenmiş durumda. Güzelbahçe Kadın Bisikletçiler, Seferihisar Bisiklet Grubu gibi sosyal medya hesapları sayesinde yerelde de bir hareketlilik sağlanıyor ve küresel konularda aynı yöne gidecek takımlar kuruluyor. Birbirimize, alışkanlıklarımıza ve fikir farklılıklarımıza saygı gösterip aynı rotada bisiklet sürebiliyoruz.
İzmir’de korna seslerine ve araba trafiğine inat sadece trafikte değil, her yerde bisiklet kullanımını destekleyen Bisikletli Ulaşım Derneği (BİSUDER) amaçlarını “Bisikletin toplumun geniş kesimlerince bir araç olarak kabulüne dair gerekli tüm çalışmaları yapmaktır.” şeklinde özetlemiş. Bu uğurda gönüllü bisikletliler harıl harıl pedallıyor, daha fazla iki tekere ihtiyacımız var diyenler buluşuyor.
Seferihisar’a gelmişken bisiklet turu yapmak, kentin bakir koylarını, köylerini, tarihi yerlerini iki teker üzerinde gezmek isteyenler için, bu gönüllülerle temasa geçmek en iyi seçenek. Böylelikle doğal bir rehber eşliğinde kentin güzelliklerini ıskalamadan bir tatil yapabilirler. Sosyal medya üzerinden TeosBike ile iletişime geçmelerini ya da facebook’taki Seferihisar Bisiklet Grubu’ndan, Seferihisar’da sık sık bisiklet turları düzenleyen Ahmet Nail Yavuz’la iletişim kurmalarını önerebiliriz.
Elbette ki bisikletli ulaşımın yaygınlaşmasında en büyük rollerden biri de yerel yönetimlere düşüyor. Bisikletli ulaşım özellikle yavaş ve sürdürülebilir şehirler için önem arz ediyor. Bununla ilgili kriterler tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile önemli parklar, anıtlar gibi turistik noktalara bisiklet yoluyla ulaşımın sağlanabilmesini gerekli kılıyor. Bu noktada gerek İlçe Belediyemizin gerekse Büyükşehir Belediyesinin sözlerine ve iyi niyetine güveniyoruz.
Bisiklet demek fiziksel ve mental sağlık demek
Hızla değişen ve çeşitlenen günümüz dünyasında bisikletin sürdürülebilirliği, bu sporun en cezbedici yanlarından biridir. Bu uğurda enerji harcayan her bisikletlinin emeğinin karşılığı sağlıklı, zinde bir bedene erişmektir. Temiz enerji emsali motorsuz iki tekerin varlığı korunmalı ve devamlılığı için otorite sahipleri tarafından desteklenmelidir. Bisiklet kullanmayı hayat tarzı haline getirmiş olanlar bilir: İki teker düşe kalka yol almayı ve her düşüşün ardından ders çıkarmayı öğretir. Hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda birçok olumlu etki yaratan bisiklet kullanımınız sıklaştıkça daha duyarlı ve özgür hissedeceğiniz kesin.
Pedal çevirdikçe hem bilişsel sağlığınızı, hem de mental sağlığınızı aktif tutabilirsiniz. Zihninizi ve algılarınızı açık tutarak dalgınlık gibi sorunların üstesinden gelebilir; aynı anda iki işi birden yapabilme, konsantrasyon ve refleks gibi birçok yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.